Hoge hypotheekrente uitgelegd

adviseur Edgar de Jager deelt zijn visie

De hypotheekrente is hoog. Maar is dat eigenlijk wel zo?

In de media lezen we momenteel veel over de hoge hypotheekrente. Maar is dat eigenlijk wel zo? Hypotheekadviseur Edgar de Jager deelt zijn visie.
De hypotheekrente is op dit moment hoger dan een jaar geleden, met als gevolg dat mede daardoor de huizenprijzen dalen. In de basis is dat ook zo, bij een hogere rente kan er minder geleend worden waardoor mensen minder kunnen betalen voor een woning. 
 

Maar om twee redenen zou je kunnen beargumenteren dat de rente momenteel helemaal niet zo hoog is. Om te beginnen vanuit historisch perspectief. Vergelijk je de huidige (nominale) rente met de rente van een goed jaar geleden dan staat de rente nu inderdaad een stuk hoger. Echter bekijk je het in een langjarig historisch perspectief dan is de rente nog steeds relatief laag. Bovendien zijn er in het verleden zelfs wel uitschieters geweest van 11,12 of soms zelfs 13%. 


Het tweede perspectief is het verschil tussen de huidige nominale en reële rente. Je zou kunnen zeggen dat de nominale rente de rente is die men daadwerkelijk betaalt. Bijvoorbeeld voor 10 jaar vast is deze momenteel zo’n 4% (afhankelijk van uw persoonlijke situatie). Echter als je daarin de inflatie doorrekent dan blijkt dat de reële rente helemaal niet zo hard gestegen is. Sterker nog, hij is zelfs wat gedaald. Met andere woorden, als je berekent wat de inflatie met de andere uitgaven heeft gedaan dan zijn die een stuk harder gestegen dan de rente. Kortom, het is in de basis nog steeds een aantrekkelijke rente en wat voor u de beste oplossing is spreken we graag met u persoonlijk door.
 

Kennis maken met Edgar de Jager?

Kennis maken met Edgar de Jager?

Maak een afspraak