Kind helpen bij de aankoop van een woning

welke mogelijkheden heeft u?

Deze vijf mogelijkheden heeft u

Wilt u graag uw kind helpen met het kopen van een huis? Dan kunt u vanaf 1 januari 2023 niet langer gebruik maken van de ‘jubelton’. Maar er zijn nog andere manieren om uw kind op weg te helpen op de woningmarkt!  Een huis kopen in de huidige markt is een grote uitdaging, dus het is fijn als u deze droom van u kind kunt helpen realiseren.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel financiële hulp u wilt bieden. Er zijn verschillende manieren waarop ouders hun kinderen financieel kunnen helpen bij het kopen van een huis. Zo kunt u ervoor kiezen om het hele bedrag voor de aankoop van de woning te betalen, een deel van het bedrag te betalen of een lening te verstrekken aan uw kind. De keuze hangt af van de financiële situatie van zowel de ouders als het kind.

1. Schenken

Een schenking geeft uw kind direct meer financiële middelen voor de aankoop van een woning. De schenkingsvrijstelling eigen woning is per 1 januari 2023 verlaagd tot €27.231. Natuurlijk blijft het mogelijk om als ouder het kind een hoger bedrag te schenken. In dat geval betaalt uw kind schenkbelasting over het bedrag boven de vrijgestelde €27.231. 
Schenken heeft ook voordelen voor u als gever. Door de schenking daalt uw vermogen waardoor u minder vermogensbelasting betaalt. Daarnaast is het zo dat het bedrag dat u schenkt geen deel meer uitmaakt van de erfenis zodat uw erfgenamen later over dit deel geen erfbelasting meer betalen. Voor oudere schenkers geldt bovendien dat zorginstellingen hun maandelijkse bijdrage baseren op het vermogen. Door een deel van het vermogen te schenken, betaalt u mogelijk een lagere eigen bijdrage.
 

2. Overwaarde opnemen

Als de verkoopwaarde van uw woning hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek, heeft u overwaarde. Deze overwaarde kunt u verzilveren en vervolgens gebruiken voor een schenking of een lening aan uw kind. 
 

3. Familiehypotheek

Een andere manier om uw kind te helpen bij de financiering van een huis is de familiehypotheek of familiebank. Dit type hypotheek lijkt op een reguliere hypotheek. Uw kind leent het geld voor de financiering van de woning dan van u in plaats van een geldverstrekker. Om gebruik te kunnen maken van  hypotheekrenteaftrek zijn er wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet het rentepercentage marktconform zijn en moet de lening in maximaal 30 jaar lineair of annuïtair afgelost worden.  Uw kind kan de familiehypotheek ook combineren met een reguliere hypotheek. Bijvoorbeeld voor de financiering van een verbouwing.
 

4. Huis kopen en verhuren

Een huis kopen en verhuren is interessant voor ouders met studerende kinderen die anders een dure studentenkamer zouden huren. Door een deel van de woning aan andere studenten te verhuren, komt er geld binnen om de hypotheek af te lossen. De verhuurinkomsten mogen deels meegerekend worden bij de berekening van de hypotheek. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrente voor een tweede woning niet aftrekbaar is. Ook valt een tweede huis in box 3 van de inkomstenbelasting.

 

5. Garant staan

Een aantal hypotheekverstrekkers biedt ouders de mogelijkheid garant te staan voor de hypotheek van hun kind. Ouders tekenen mee in een hypotheek die ook wel de generatiehypotheek wordt genoemd. Deze constructie kan uitkomst bieden als uw kind op dit moment een lager inkomen heeft maar in de nabije toekomst wel uitzicht heeft op een hoger inkomen.
 

Meer weten over het helpen van uw kind?

Meer weten over het helpen van uw kind?

Maak een afspraak

hypotheekadviseur