Lage hypotheekrente meenemen

Wist u dat u nog steeds gebruik kan maken van die lage hypotheekrente?

De hypotheekrente is flink gestegen in 2022. Veel mensen hebben de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de historisch lage hypotheekrente door hun hypotheek over te sluiten of te verhuizen. Verhuizen lijkt nu minder aantrekkelijk vanwege de hoge actuele rente. Maar wist u dat u nog steeds gebruik kan maken van die lage hypotheekrente? Bijna alle hypotheken bieden namelijk een verhuisregeling.

Verhuisregeling

De verhuisregeling of meeneemregeling is een regeling die ervoor zorgt dat u de bestaande hypotheek mee kunt nemen naar de nieuwe woning. De hypotheekvoorwaarden blijven dan gelijk. U kunt de lage hypotheekrente dus meenemen naar een nieuwe woning. De lage rente blijft gelden voor de resterende rentevast periode. 
 

Verhuizen

Naar een duurder huis
U neemt uw huidige hypotheek mee en u sluit dan voor het restant bedrag een nieuwe hypothecaire lening af. Het gaat hierbij om een nieuwe hypotheek voor dit deel van de financiering. U sluit deze nieuwe hypotheek af bij dezelfde hypotheekvertrekker als uw huidige hypotheek. Dit moet een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek zijn. Het bestaande deel van de lening mag wel de huidige hypotheekvorm behouden.

 

Naar een goedkoper huis
U neemt uw huidige hypotheek mee voor het deel dat u nog moet financieren en u hoeft geen nieuwe hypotheek af te sluiten. De voorwaarden blijven gelijk. De rente van de meeneemhypotheek kan wel iets veranderen. De startrente blijft gelijk, maar afhankelijk van de waarde van de nieuwe woning of type woning kunt u een opslag of korting op de rente krijgen. 
 

Goed om te weten | verhuisregeling

  • De verhuisregeling is een voorwaarde binnen uw hypotheekovereenkomst. Is deze regeling niet in het contract opgenomen, dan is de hypotheek niet mee te verhuizen. Controleer uw huidige hypotheekcontract hierop.
  • De verhuisregeling is alleen mogelijk als u binnen 3 maanden (soms 6 maanden) na verkoop van de woning een nieuwe woning koopt.
  • De verhuisregeling is geen garantie dat uw hypotheek altijd meegenomen kan worden. Bij de aankoop van een nieuwe woning gaat de hypotheekverstrekker opnieuw toetsen of u aan alle voorwaarden voldoet. Is uw inkomen bijvoorbeeld gedaald of heeft u inmiddels een private lease contract afgesloten, dan is de kans aanwezig dat u uw hypotheek niet mee kan nemen naar de nieuwe woning.
  • U kunt uw lopende polissen, rekeningen en verzekeringen, die te maken hebben met de hypotheek, ook meenemen. Ook deze vallen onder de verhuisregeling.
  • Als u nu een hypotheek met NHG heeft kunt u niet altijd gebruik maken van de verhuisregeling.
  • U kunt ook uw huidige aflossingsvrije hypotheek ook meenemen (als de hypotheek vóór 2013 is afgesloten). Deze hypotheekvorm is toegestaan voor maximaal 50% van de woningwaarde. 
  • Het is niet altijd interessant om gebruik te maken van de verhuisregeling. Dit komt door de toetsrente. De maximale hypotheek wordt getoetst op basis van de GHF-norm. Hierin staat dat wanneer een hypotheekrente een resterende rentevastperiode heeft korter dan 10 jaar, de hypotheek wordt getoetst tegen de geldende toetsrente. Op dit moment is dat 5%. Hierdoor kan het voorkomen dat de hoogte van de hypotheek niet haalbaar is in combinatie met de verhuisregeling. 
     
Neem contact op