Subsidies voor verduurzamen 2023

waar kunt u terecht?

Welke subsidies zijn er voor het verduurzamen van uw woning in 2023?


Door uw woning te verduurzamen creëert u niet alleen meer wooncomfort, maar bespaart u vooral op de energiekosten. Bovendien kunt u dergelijke investeringen in sommige gevallen deels bekostigen middels subsidies. Wij vertellen u graag welke subsidiemogelijkheden er in 2023 zijn.

Het energiezuiniger maken van uw woning biedt tal van voordelen. In de winter houdt u de kou gemakkelijker buiten en in de zomer juist binnen. Daarmee creëert u een aangenamer binnenklimaat. Doordat u minder hoeft te stoken of te koelen, bespaart u bovendien aanzienlijk op uw energiekosten en draagt u ook een steentje bij aan een beter milieu. Tenslotte zorgt verduurzaming ook voor een beter energielabel en daarmee een waardevermeerdering van uw woning.

De ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming volgen elkaar in rap tempo, waardoor er veel mogelijk is. 

Isoleren van uw woning

Naast het dak is het natuurlijk ook mogelijk om uw muren en vloeren te isoleren. Met name voor vrijstaande woningen biedt dit veel meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie en het isoleren van de kruipruimte.

Een andere vorm van isolatie die nog wel eens wordt vergeten zijn uw ramen. Door ramen van enkel- of simpel dubbelglas te vervangen door HR++ ramen, verliest u aanzienlijk minder warmte in huis!

 

Alternatieve warmtebronnen en energie

Steeds meer woningeigenaren vervangen hun traditionele CV-ketel door een alternatieve warmtebron. Voorbeelden hiervan zijn de hybride- of volledig elektrische warmtepomp of een aardwarmtepomp.

Ook zonnepanelen mogen natuurlijk niet in het rijtje energiebesparende maatregelen ontbreken. Wist u bijvoorbeeld dat er ook voor rietgedekte woningen vaak mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen?

Dankzij de bovengenoemde warmtebronnen is het mogelijk om uw woning zonder gas te verwarmen. Zo maakt traditionele vloerverwarming steeds vaker plaats voor elektrische vloerverwarming.
 

Meer over verduurzaming hypotheek

Subsidiemogelijkheden duurzame investeringen 


De kosten voor het verduurzamen van uw woning kunnen hoog oplopen. Gelukkig zijn er diverse subsidies beschikbaar waar u mogelijk voor in aanmerking kunt komen. Wij hebben de opties voor u op een rij gezet.


Subsidie voor isolatie
Voor isolatie is er een landelijke subsidie beschikbaar (ISDE). Laat u één isolatieoplossing uitvoeren, dan kunt u hiervoor vanaf 1 januari 2023 subsidie aanvragen tot 15% van de kosten. Tot voorkort kwam u alleen in aanmerking voor deze subsidie wanneer u minimaal twee isolatiemaatregelen liet uitvoeren.

Desalniettemin kunt u in 2023 voor twee of meerdere isolatiewerkzaamheden meer subsidie aanvragen, tot 30% van de totale kosten binnen een jaar na uitvoering en betaling.

Onder isolatiemaatregelen vallen:

• Muur-/spouwmuurisolatie;
• Vloerisolatie;
• (Rieten) dakisolatie;
• Vervangen van uw ramen door hoogrendementsglas.

Op de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u meer informatie vinden over alle voorwaarden en hoe u een subsidieaanvraag kunt indienen.

 

Subsidie voor warmtepomp
Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kunt u in 2023 subsidie aanvragen. De hoogte van deze subsidie hangt af het type warmtepomp en vermogen:

• Subsidie hybride warmtepomp tussen de €1.950 tot €3.000. 
• Subsidie volledig elektrische warmtepomp tussen de €1.950 tot €3.750.
• Subsidie volledig elektrische warmtepomp in combinatie met aardwarmte tussen de €3.750 tot €5.100.

Via de website van de RVO vindt u een complete apparatenlijst en alle bijbehorende voorwaarden voor deze subsidie. Tevens kunt u hier uw subsidieaanvraag indienen.

 

Overige subsidies en voordelen voor verduurzaming
Voor het plaatsen van een zonneboiler kunt u een subsidie aanvragen van circa €1.500.

Wanneer u zich aan laat sluiten op een warmtenet kunt u een subsidie aanvragen van €3.325.

Tot nu toe konden woningeigenaren de btw op zonnepanelen terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 geldt er echter een nultarief op zonnepanelen, waardoor u de btw als het ware niet meer hoeft voor te schieten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de financieringsmogelijkheden bij verduurzamen? Maak een afspraak met een van onze hypotheekexperts.

Gevolgen verduurzaming voor uw opstalverzekering
Het is verstandig om grote verbouwingen of aanpassingen aan uw woning ook bij uw verzekeraar te melden. Een verbetering of uitbreiding van uw woning kan namelijk invloed hebben op de herbouwwaarde en zo ook op uw opstalverzekering. 

Maak een afspraak