Hypotheekveranderingen in 2024

De wijzingen voor woningeigenaren en kopers

Wat verandert er in 2024 voor hypotheken?

 

Dit zijn de zes belangrijkste veranderingen

1. Invloed van energielabel op maximale hypotheekbedrag

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel loopt van A++++ (heel zuinig) tot G (zeer onzuinig). Vanaf 2024 speelt het energielabel van de woning die u koopt een rol bij de hoogte van de maximale hypotheek voor die woning. 

In 2024 is het mogelijk om extra hypotheek te krijgen vanaf een energielabel C, dus bovenop het bedrag dat u op basis van het inkomen standaard kunt lenen. Dit loopt op tot € 50.000,- bij de zuinigste woningen.

Energielabel woningExtra bedrag dat geleend mag worden voor aankoop ten opzichte van een woning met het label E, F of G
E, F, G€ 0
C, D€ 5.000
A, B€ 10.000
A+, A++​​​​​​​€ 20.000
A+++​​​​​​​€ 30.000
A++++​​​​​​​€ 40.000
A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar​​​​​​​€ 50.000

 

2. Extra lenen voor verduurzamingsmaatregelen

Vanaf 2024 mag er ook meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met slechte energielabels. De extra leenruimte is beschikbaar voor woningeigenaren die hun gekochte woning willen verduurzamen én voor woningeigenaren die hun huidige woning willen verduurzamen.

Het bedrag dat u extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen hangt af van het huidige energielabel van de woning:

E/F/G                            € 20.000 extra lenen

C/D                              € 15.000 extra lenen

A/A+/A++/A+++/B      € 10.000 extra lenen

Voorbeelden van verduurzamingsmaatregelen zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, een warmtepomp en hoog rendement beglazing (HR+++ glas).

 

2. Hogere maximale woningwaarde voor startersvrijstelling overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is een eenmalige belasting die de koper van een woning moet betalen. In 2023 is de hoogte van de overdrachtsbelasting 2%. Deze blijft ook in 2024 2%.

Starters hebben een vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting. En betalen deze eenmalige belasting dus niet als ze een woning kopen.

In 2023 zijn starters mensen die jonger dan 35 jaar zijn (op de overdrachtsdatum) en een woning van maximaal € 440.000 kopen. Dit bedrag gaat in 2024 naar € 510.000.

 

3. AOW leeftijd binnen 10 jaar

Vanaf 2024 zijn hypotheekverstrekkers verplicht om bij alle hypotheken naar de AOW-leeftijd te kijken, wanneer deze binnen 10 jaar bereikt wordt. Daarbij zijn geen uitzonderingen meer mogelijk.

Dit betekent dat wanneer u binnen 10 jaar de leeftijd bereikt waarop u AOW krijgt, dan wordt er naar het pensioeninkomen gekeken om te bepalen hoeveel u kunt lenen.

 

4. Studieschuld 2024

Het terugbetalen van een studieschuld zorgt namelijk voor financiële verplichtingen. Deze verplichtingen zorgen voor een lagere leencapaciteit, omdat er minder geld over is voor het terugbetalen van de hypotheek (en hypotheekrente).

Vanaf 1 januari 2024 wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studielening. Dit betekent dat er -in tegenstelling tot nu-  dus niet meer gekeken wordt naar de oorspronkelijke omvang van de studielening. Extra aflossingen op de studielening worden hiermee beter meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek.

 

5. Alleenstaanden met een inkomen vanaf  € 28.000 kunnen meer lenen

Alleenstaanden met een inkomen van ten minste  € 28.000 krijgen vanaf 2024 de mogelijkheid om aanvullend  € 16.000 te lenen. Dit extra bedrag biedt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

 

6. NHG grens stijgt

Op dit moment kunnen mensen gebruikmaken van Nationale Hypotheek Garantie wanneer zij een woning kopen met een maximale waarde van  € 405.000. Per 1 januari 2024 wordt deze grens verhoogd naar € 435.000. Deze verhoging vergroot het bereik van NHG en zorgt ervoor dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor veel woningkopers. De provisie die betaald moet worden bij het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft in 2024 0,6% over het hypotheekbedrag. 

Bereken uw maximale hypotheek

Tip voor 2024

Heeft u verhuisplannen in 2024? Bespreek deze op tijd met de hypotheekadviseur. Zo kunt u slimmer gebruik maken van de regelingen en mogelijkheden.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw maximale hypotheek? Maak een afspraak met een van onze hypotheekexperts.

Maak een afspraak