Overwaarde verzilveren

Een financiële buffer voor nu of in de toekomst

De overwaarde op uw huis gebruiken

Dankzij stijgende huizenprijzen bestaat de kans dat u een overwaarde op uw woning heeft. De overwaarde betreft het bedrag dat u overhoudt wanneer u uw huidige hypotheekschuld aftrekt van de actuele marktwaarde van uw huis. Deze overwaarde kunt u voor verschillende zaken gebruiken.

Een simpel rekenvoorbeeld:

De actuele waarde van uw woning bedraagt €800.000 en u heeft een hypotheek van €450.000. Dan heeft u een overwaarde van €800.000 - €450.000 = €350.000. 

De overwaarde op uw woning kan flink oplopen en biedt interessante mogelijkheden, ook wanneer u geen verhuisplannen heeft. Met behulp van een professioneel taxatierapport kan de actuele marktwaarde van uw woning bepaald worden en zo ook de hoogte van de overwaarde.

U kunt de overwaarde op uw huis onder andere op de volgende manieren benutten:

  • Voor het financieren van een volgend huis;
  • Voor het financieren van een verbouwing;
  • Voor het aanvullen van uw pensioen
  • Het financieel helpen van uw kind
Vraag een hypotheekofferte aan

Een volgend huis kopen en uw overwaarde gebruiken

Wellicht wilt u groter wonen, zoekt u meer wooncomfort of wilt u dichterbij familie wonen. Ongeacht uw reden om te verhuizen, kan een forse overwaarde helpen om uw droomwensen te realiseren. 

Met name voor zelfstandig ondernemers met een wisselende inkomensstructuur kan dit extra beetje kapitaal van groot belang zijn voor de financiering van een volgend huis.

Wilt u de overwaarde op uw woning niet gebruiken om een volgend huis te financieren, omdat u bijvoorbeeld kleiner en goedkoper gaat wonen? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek. Hypotheekexperts adviseert u graag over het inzetten van uw overwaarde voor een volgend huis. Onze hypotheekadviseurs ondersteunen u bovendien gedurende het gehele proces van financiële planning tot aankoop. 

Overwaarde inzetten voor een verbouwing

Ook wanneer u geen verhuisplannen heeft kunt u gebruik maken van de overwaarde op uw huis. Zo kunt u deze inzetten voor de financiering van een grote verbouwing. Bijvoorbeeld verduurzaming, een uitbouw, nieuwe keuken of badkamer en om uw woning levensloopbestendig maken. 

Op basis van uw overwaarde kunt u uw huidige hypotheek verhogen of aanvullen met een kleine verbouwingshypotheek. 

Overwaarde inzetten voor aanvullend pensioen

Heeft u overwaarde en bent u niet van plan om binnen 3 jaar een nieuwe woning te kopen? Of gebruikt u niet de hele overwaarde omdat u een goedkopere woning terug koopt? Dan is de overwaarde een leuke financiële extra omdat u dat op uw rekening gestort krijgt. Om te sparen, beleggen of om uw pensioen aan te vullen. Dit bedrag kunt u besteden zoals u zelf wilt. Over dit bedrag moet afhankelijk van de hoogte wel ieder jaar vermogensrendementsheffing (belasting) betaald worden.

 

Uw kind financieel helpen met uw overwaarde

Eén van de redenen waarvoor mensen vaak hun overwaarde verzilveren is om hun kinderen financieel te ondersteunen. U kunt uw kind of kleinkind bijvoorbeeld helpen bij de aankoop van een woning, de studie of bedrijf. Met uw hulp kan het (klein)kind net die duurdere woning aankopen of besparen op de maandlasten van de hypotheek. Ook komt het vaak voor dat mensen hun (klein)kinderen helpen bij het financieren van een studie of het starten van een onderneming.

 

De overwaarde op uw woning op andere manieren verzilveren

Hypotheekexperts begrijpt als geen ander hoe belangrijk het is om juist als ondernemer financieel vooruit te plannen. 

Onze hypotheekadviseurs denken daarom graag mee hoe u de overwaarde op uw woning kunt benutten. Niet alleen nu, maar ook als u in de toekomst bijvoorbeeld uw overwaarde in wilt zetten voor uw pensioen.
 

Maak een afspraak
Meer weten over de mogelijkheden met uw overwaarde?

Meer weten over de mogelijkheden met uw overwaarde?

Maak kennis met Edgar de Jager

hypotheekadviseur

Vraag en antwoord

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Bereken uw maximale hypotheek hier. Wilt u een persoonlijke indicatie? Dan adviseren we u om de Woonwensgesprek aan te vragen. 

 

Kan ik een hypotheek krijgen als ik binnenkort met pensioen ga?

Er zijn ook mogelijkheden voor het krijgen van een hypotheek wanneer u met pensioen gaat. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van de overwaarde van uw huis.

 

Wat kost een hypotheek advies?

U ontvangt altijd een offerte op maat. Afhankelijk van uw woonwens en uw persoonlijke situatie. Advies en begeleidingstraject van de hypotheekaanvraag voor ondernemers is vanaf 3.500,- Bekijk onze tarieven op de tariefkaart.
Meer weten? Vraag het vrijblijvende Woonwensgesprek aan en we vertellen u hier graag meer over.