Veelgestelde vragen

over uw hypotheek of financiering

Andere vraag? We helpen u graag. Neem contact met ons op

Kan ik mijn kind helpen bij de aankoop van een woning?

Ja, u heeft meerdere mogelijkheden. Als ouder kunt  u uw kind op verschillende manieren helpen. U kunt een schenking doen of een lening verstrekken. U kunt ook meetekenen bij de hypotheek of zelf de woning kopen. Vraag onze experts om advies voor uw situatie.

Wie vraagt de inkomensverklaring aan?

Wij kunnen voor u een inkomensverklaring aanvragen. U kunt dit ook zelf. Dit doet u rechtstreeks bij de specialist. U ontvangt een opgave van de documenten die nodig zijn voor het vaststellen van het inkomen. Na ontvangst van alle documenten en informatie wordt de inkomensverklaring meestal binnen 5 werkdagen verstrekt. Lees meer over de aanvraag van de inkomensverklaring.

Kan ik verhuizen met mijn huidige lage rente?

Als u nu een hypotheek heeft met een lage rente, is het natuurlijk interessant om te bekijken wat uw mogelijkheden hierin zijn als u wilt verhuizen. Vaak kunt u uw hypotheek meenemen. Lees meer

 

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Bereken uw maximale hypotheek hier. Wilt u een persoonlijke indicatie? Dan adviseren we u om de Woonwensgesprek aan te vragen. 

 

Is het voordelig om mijn hypotheek over te sluiten?

U kunt altijd uw hypotheek oversluiten, maar een hypotheek oversluiten is alleen interessant als er financieel voordeel te behalen is. Is de actuele hypotheekrente lager dan de rente die u nu voor uw hypotheek betaalt? Dan kan oversluiten financieel voordeel opleveren. De lagere rente zorgt voor lagere maandlasten. Het oversluiten van een hypotheek kan helaas niet zonder kosten. U dient wel taxatie-, notaris- en advieskosten te betalen. Sluit u de hypotheek over tijdens de rentevaste periode dan moet er meestal een boete betaald worden. 

Kan ik een huis kopen als ik geen vast contract heb?

Ja, dat is normaal gesproken gewoon mogelijk. Als u in loondienst bent en (nog) geen vast contract hebt kan met een verklaring van de werkgever normaal gesproken een financiering aangevraagd worden. Deze verklaring heet een intentieverklaring en daarin geeft de werkgever aan dat onder gelijkblijvende omstandigheden en functioneren de werkgever de intentie heeft op termijn een vast contract aan te bieden. Ook zonder deze intentieverklaring kan in uitzonderlijke gevallen een financiering gesloten worden. Onze adviseur vertelt u er graag meer over.

 

Kan ik een hypotheek krijgen als ik binnenkort met pensioen ga?

Er zijn ook mogelijkheden voor het krijgen van een hypotheek wanneer u met pensioen gaat. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van de overwaarde van uw huis.

 

Kan ik een hypotheek voor mijn beleggingspand krijgen?

Bij het verkrijgen van een beleggingspand hypotheek voor de verhuur van een pand komt veel kijken. 
Of u nu één huis wilt verhuren of al 3 panden verhuurd. U wilt het meeste uit uw belegging halen. Samen met u kijken wij welke aanpak en financiering voor u het beste is. Onze adviseurs kunnen u helpen dit proces snel en deskundig af te ronden.

 

Kan ik een verbouwing meefinancieren?

Binnen de normen kan een verbouwing gewoon meegefinancierd worden. Als de verbouwing betrekking heeft op een verbetering van de eerste eigen woning is de rente over dit deel van de lening normaal gesproken ook aftrekbaar. Voor verduurzaming van uw woning zijn er meer mogelijkheden.

 

Kan ik ook een financiering onder NHG krijgen?

Ja als u voldoet aan de voorwaarden die NHG stelt kan dat. De NHG grens in 2024 is € 435.000,-. Bij het meefinancieren van energie besparende middelen wordt dit bedrag € 461.100. De woningkoper betaalt 0,6% aan kosten over de hoogte van  de hypotheek voor het afsluiten van NHG. 

Kan ik verduurzaming van mijn eigen woning ook financieren?

Ja, dat kan. In sommige gevallen geeft dit zelfs extra voordelen zoals een lagere rente over (een deel van) de lening.

Koopt u een energiezuinige woning, dan mag u meer lenen op basis van uw inkomen. In 2024 kunt u meer lenen wanneer de woning die u aankoopt een goed energielabel heeft. Hoe beter het label, hoe meer u kunt lenen. Bij energielabel C en D is dat € 5.000 extra en bij een woning met energielabel A++++ kunt u tot wel € 50.000 extra lenen.

lees meer

 

Moet ik bij een hypotheek nog andere verzekeringen afsluiten?

Het is bij het afsluiten van een hypotheek ook verstandig om andere verzekeringen te bekijken. Denk aan uw woonhuis-  en inboedelverzekering en het risico bij overlijden. Zo beschermt u wat belangrijk is.

 

Waarom kan VLC hypotheekexperts ondernemers wel helpen?

Wij weten waarop wij moeten letten om de mogelijkheden goed te kunnen beoordelen. Voor ondernemers en ZZP’ers hebben we daarnaast een unieke samenwerking opgezet met financieel specialisten. Zij zorgen voor een beoordeling van iedere aanvraag met inkomensverklaring. Hiermee kunnen we voor u een passende offerte aanvragen voor de financiering van uw woning.

 

Wat is een onafhankelijk hypotheekadvies?

Wij zijn niet verbonden aan één geldverstrekker. Wij vergelijken alle financieringsmogelijkheden en zetten de beste voor u op een rij. Zo krijgt u een hypotheek die bij uw past, zowel zakelijke als privé.

 

Wat kost een hypotheek advies?

U ontvangt altijd een offerte op maat. Afhankelijk van uw woonwens en uw persoonlijke situatie. Advies en begeleidingstraject van de hypotheekaanvraag voor ondernemers is vanaf 3.500,- Bekijk onze tarieven op de tariefkaart.
Meer weten? Vraag het vrijblijvende Woonwensgesprek aan en we vertellen u hier graag meer over.