Private lease en de hypotheek

Een private lease contract is een financiële verplichting en heeft direct invloed op de hoogte van de maximale hypotheek.

Private lease

Een auto kopen op basis van een lease constructie wordt steeds populairder. Ongeveer één op de vier consumenten die een auto aanschaft, gaat deze leasen. Inmiddels bieden vrijwel alle automaatschappijen de mogelijkheid van private lease aan. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een private lease contract een financiële verplichting is en direct invloed heeft op de hoogte van de maximale hypotheek.

Minder hypotheek door private lease

Sinds 1 april 2022 telt een private lease contract zwaarder mee in de berekening van de maximale hypotheek. Hypotheekverstrekkers zijn verplicht om rekening te houden met de volledige maandlasten van het private leasecontract. De impact op de maximale hypotheek die u kunt verkrijgen is groot. Vaak groter dan u denkt.


Zonder leaseauto bedraagt uw maximale hypotheek € 750.000,-  Wat verandert er als u een auto leaset op basis van private lease?

 

Voorbeeld  

Leasebedrag per maand: € 675,-
Looptijd: 4 jaar (48 maanden)
Leasebedrag totale looptijd: € 32.400 (€ 675 x 48)
Het totale leasebedrag van € 32.400 wordt geregistreerd bij BKR als lening.

Door de lasten van het private leasecontract kunt u per maand € 675 minder besteden. 
De maximale hypotheek bedraagt dan nog € 596.301. Dat is € 153.699,- lager dan zonder private leasecontract.

Goed om te weten | private lease

  • Het private lease contract wordt geregistreerd bij het BKR (het Bureau Krediet Registratie), onder de code OA (Operational Autolease).
  • Bij het BKR staan ook andere persoonlijke kredieten geregistreerd zoals een geldlening of een telefoonabonnement.
  • Een zakelijke leaseauto staat niet geregistreerd bij het BKR.
  • Het is niet toegestaan om een private lease contract te verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek.
  • Heeft u een private lease contract en wilt u een hypotheek afsluiten?  U kunt de impact van het contract verlagen met twee mogelijkheden. Soms kunt u het leasecontract alvast een deel vooruit betalen of u kunt het bestaande leasecontract afkopen. Aan het ontbinden van de lease overeenkomst zijn vaak wel voorwaarden verbonden.

 

Maximale hypotheek berekenen

Overweegt u een private leasecontract? Dan is het verstandig om te bedenken of u tijdens de looptijd van het contract van plan bent een huis te kopen. 

Heeft u al een woning gekocht en sluit u daarna een private leasecontract af? Dan heeft dit geen invloed op de lopende hypotheek. U hoeft dit ook niet te melden aan de hypotheekverstrekker.
 

Wilt u weten hoeveel u kunt lenen als u een private leasecontract heeft? Neem contact op met onze hypotheek experts.