Verzekeringen voor uw koopwoning

Wat is verplicht en wat is verstandig?

Bij het kopen van een koopwoning en het aanvragen van een hypotheek denkt u mogelijk niet direct aan de bijbehorende verzekeringen, terwijl u deze vaak wel nodig heeft bij het afsluiten van een hypotheek. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht, terwijl andere verzekeringen verstandig kunnen zijn. Hieronder zetten we ze voor u op een rij!

Verplichte verzekeringen

Iedereen die een huis koopt en daarop een hypotheek heeft gevestigd, moet verplicht een opstalverzekering hebben. Deze verzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook verplicht zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar waarvoor bent u precies verzekerd met deze verzekeringen?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt onverwachte schade aan uw huis. Als uw woning bijvoorbeeld door storm, wateroverlast of brand beschadigd raakt, ontvangt u met deze verzekering een vergoeding voor de financiële schade. Met een opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade aan de spullen die vastzitten aan uw woning, zoals muren, dak, keuken, tuin, zonnepanelen, enzovoort.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is in de meeste gevallen niet meer verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Sommige geldverstrekkers stellen deze verzekering echter nog wel verplicht als u een hypotheek afsluit zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG), als u meer dan 80% van de marktwaarde van de woning leent, of als u ouder bent dan 70 jaar.

Toch kiezen de meeste mensen ervoor om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij hun hypotheek, zodat ze verzekerd zijn dat hun partner en kinderen de hypotheek kunnen blijven betalen in geval van overlijden. Op die manier voorkomt u dat uw dierbaren na uw overlijden de woning verplicht moeten verkopen.
 

Belangrijke, maar niet verplichte verzekeringen

Naast de verplichte verzekeringen zijn er een aantal verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten wanneer u een woning koopt of bezit. Hieronder leggen we uit waarom.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade vergoedt waar u wettelijk aansprakelijk voor bent. Dat zijn schades aan personen of andermans spullen. Bijvoorbeeld als er brand of lekkage is aan uw woning en dit veroorzaakt vervolgens schade aan de spullen of woning van uw buren.

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Als huiseigenaar kunt u bijvoorbeeld een conflict krijgen met buren, klusjesmannen, aannemers of gemeente.

Woonlastenverzekering

Het kan voorkomen dat u onverwacht werkloos wordt of arbeidsongeschikt raakt. Met een woonlastenverzekering wordt een (deel van) uw hypotheek gedekt in een dergelijke situatie. U ontvangt een uitkering gedurende een bepaalde periode, die u kunt bepalen bij het afsluiten van de verzekering. 

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade door diefstal van spullen die niet vastzitten aan uw woning en die u dus kunt meenemen bij een eventuele verhuizing. Schade aan bijvoorbeeld uw keuken wordt niet gedekt door een inboedelverzekering, maar wel schade aan bijvoorbeeld uw koffiezetapparaat en keukengerei. De inboedelverzekering kunt u vaak samen als een pakket afsluiten met uw opstalverzekering.

Laat alle verzekeringen via één adviseur lopen

Het is een groot voordeel als alle verzekeringen via één adviseur lopen. Zo is meteen duidelijk welke zaken bij de ene verzekering als dekking worden uitgesloten en bij een ander type verzekering wel zijn meeverzekerd. Zo krijgt u een beter overzicht, geen dubbele dekkingen en ook beter persoonlijk advies. Maar ook bij een schade is het juist heel fijn als u terug kan vallen op één aanspeekpunt.
 

Wilt u meer informatie over uw mogelijkheden of heeft u andere vragen, zoals over uw verzekeringen? 

Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Op die manier krijgt u vooraf inzicht in uw financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet u wat u maximaal kunt lenen.
 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Maak een afspraak

hypotheekadviseur