20% van de huiseigenaren ervaart financiële stress

onderzoek van NHG 

Uit een onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) blijkt dat maar liefst 20% van de Nederlanders met een koopwoning zich zorgen maakt over hun financiële situatie. Opvallend genoeg zoekt de helft van alle huiseigenaren geen hulp of advies wanneer er (dreigende) problemen zijn. Wat zijn de redenen achter deze trend?

Een op de vijf Nederlanders met een hypotheek heeft financiële zorgen. Velen ervaren stress, liggen 's nachts wakker van geldproblemen en voelen zich machteloos en ontmoedigd door hun financiële situatie. Van deze groep had ruim twee derde in de afgelopen twaalf maanden moeite om de woonlasten te betalen. Uit een publicatie van HDN blijkt dat ongeveer drie procent van alle Nederlanders met een hypotheek te maken heeft (gehad) met betalingsachterstanden, wat neerkomt op bijna 150.000 huishoudens. Dit is een zorgwekkende situatie.

Uitgavenpatroon aanpassen

Voor een groot aantal hypotheekbezitters is het elke maand een uitdaging om de rekeningen te betalen. Een meerderheid van hen heeft al stappen ondernomen om dit probleem aan te pakken, zoals het zoeken naar extra werk en/of het beperken van uitgaven. Zelfs onder degenen die voldoende inkomen hebben, heeft meer dan de helft hun uitgavenpatroon aangepast. Vooral dagelijkse boodschappen worden bespaard en er wordt geprobeerd om zuiniger met energie om te gaan. Ongeveer één op de zes heeft het onderhoud van hun woning uitgesteld en één op de tien heeft al wijzigingen aangebracht in hun hypotheek.
 

50% zoekt geen hulp

Opvallend genoeg geeft iets meer dan de helft van de ondervraagden aan contact op te nemen met hun adviseur of bank wanneer er problemen zijn of dreigen. Dit betekent dat een aanzienlijke groep geen hulp zoekt. Veel mensen proberen eerst zelf hun problemen op te lossen. Sommigen zijn ook terughoudend vanwege mogelijke advieskosten, schaamte of een gebrek aan vertrouwen.

Vraag om hulp

Of u nu een hypotheek heeft met of zonder NHG, het is altijd verstandig om tijdig hulp in te schakelen bij betalingsproblemen of financiële stress. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de afdeling bijzonder beheer van uw geldverstrekker, maar onze hypotheekadviseurs kunnen u ook discreet en deskundig bijstaan. 

Stap over de drempel en bespreek samen welke mogelijkheden er zijn. Waar valt er nog te besparen? Zijn er subsidies of andere tegemoetkomingen beschikbaar, bijvoorbeeld voor energiebesparende maatregelen om de energierekening te verlagen?
 

Hoe werkt de Nationale Hypotheek Garantie?

NHG kan alleen worden afgesloten bij een nieuwe hypotheek en wordt steeds vaker gebruikt. 

  • Sinds 2023 geldt een grens van € 405.000 voor woningen (met nog 6% extra ruimte voor energiebesparende maatregelen). 
  • Bij het afsluiten controleert NHG bovendien extra of de hypotheek bij uw inkomen past, zodat u niet te veel leent en voldoende overhoudt voor andere uitgaven.
  • NHG biedt ook een vangnet bij onvoorziene omstandigheden, zoals het verbreken van een relatie, het overlijden van een partner of andere gebeurtenissen waardoor u de hypotheek niet meer kunt betalen. Samen met de geldverstrekker wordt er dan gezocht naar een tijdelijke oplossing. Uiteraard kan uw adviseur hierbij helpen.
  • En als het toch nodig blijkt te zijn om de woning met verlies te verkopen, dan kan NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld kwijtschelden, zodat u die niet meer hoeft te betalen.

Zelfs senioren, starters en ondernemers kunnen met NHG een geschikte hypotheek afsluiten. Vraag onze hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Hulp nodig bij uw hypotheeksituatie?

Hulp nodig bij uw hypotheeksituatie?

Maak een afspraak

hypotheekadviseur